A szódabikarbóna sokoldalú, de nem minden problémára jelent megoldást: egyre népszerűbbé válik egy potenciálisan veszélyes TikTok-trükk, amelyet érdemes óvatosan kezelni. - Házipatika

Takarításban verhetetlen, de vajon főzéshez is "jolly joker" a szódabikarbóna? Mutatjuk a lehetséges kockázatokat!
"Egy kanálnyi szódabikarbónával csökkentheted a paradicsomleves vagy -szósz savtartalmát, így az étel egy kicsit jobb ízűvé válik, és kevésbé lesz ártalmas a refluxbetegséggek küzdőknek" - állítják egy Instagram-videóban, de a TikTokon is számtalan hasonló tartalom terjed futótűzszerűen.
Ahogy arra több hozzászóló és fórumozó is felhívta a figyelmet, az "a spoonful in tomato soup" elnevezésű hack az étel savasságát ugyan valóban csökkentheti, de "cserébe" számos kedvezőtlen változást is előidéz az élelmiszerekben. "A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) hozzáadása számos tápanyagot károsít, például a C-vitamint, a D-vitamint, a riboflavint, a tiamint és egy esszenciális aminosavat. Túl nagy mennyiségben ráadásul szívritmuszavarokat is okozhat" - mutatott rá az egyik kommentelő.
Meg Osterby, a nyugdíjas kémikus-biokémikus, érdekes megfigyeléseket tett a sütőpor és a szódabikarbóna savsemlegesítő hatásával kapcsolatban. Kiemeli, hogy bár ezek az anyagok valóban képesek semlegesíteni a savakat, a kémiai reakciók során kulcsfontosságú a sav- és bázismolekulák megfelelő arányának betartása. A szódabikarbónát érdemes fokozatosan, kis adagokban adagolni az ételekhez, és fontos, hogy mindig várjunk, amíg az teljesen feloldódik. Ezen kívül ajánlott, hogy a főzési folyamat legalább 20 percig folytatódjon, hogy a kívánt hatás maximálisan érvényesüljön.
Fontos megjegyezni, hogy a szódabikarbóna feloldódása után sóként marad vissza az ételben, ami sósabbá teheti az étel ízét. Ha tehát szódabikarbónát szeretnénk alkalmazni a receptben, érdemes a só mennyiségét csökkenteni, különben könnyen túlzott sófogyasztáshoz, vérnyomás-emelkedéshez és izomgörcsök kialakulásához vezethet a helytelen arányok miatt.
A Healthline által megkérdezett szakértők hangsúlyozták, hogy a rendszeres szódabikarbóna fogyasztásának számos hátránya lehet, például puffadást, hányingert és tápanyagok felszívódási zavarait okozhatja. Bár csábító lehet a savsemlegesítő hatása miatt alkalmazni reflux esetén, ezt nem javasolják. A szódabikarbóna hatása csak rövid távú, és akár rontani is képes az állapotunkat. A gyomorban létrejövő pezsgés következtében a nyelőcső alsó záróizma kinyílik, ami növeli a gyomorsav visszaáramlásának kockázatát a nyelőcsőbe.