Hihetetlen, hogy miért foglalkozik annyi ember ezekkel a növényekkel: ők már felfedték a titkot! - Agrárszektor

A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
A klorofill és annak származékai, különösen a klorofillin (egy vízoldékony származék) számos ipari területen értékes adalékanyagok és alapanyagok, például az élelmiszeriparban és az italgyártásban. A klorofill (E140) és a klorofillin (E141) természetes zöld színezőanyagként szolgálnak. Használják édességekben, tésztákban, üdítőitalokban, tejtermékekben (pl. pisztácia ízű joghurt), szószokban és sok más feldolgozott élelmiszerben, ahol természetesebb zöld árnyalatot szeretnének elérni a mesterséges színezékek helyett. Étrend-kiegészítőkként is kaphatók a kereskedelemben. Gyakran "folyékony klorofill" vagy "klorofillin kapszula" formájában, a feltételezett egészségügyi előnyei miatt.
A klorofill, mint természetes színezék, széles körben megtalálható különféle termékekben, például szappanokban, krémekben, fogkrémekben és sminkekben, mint például zöld korrektor krémek. Különösen a dezodorokban és szájvizekben vált népszerűvé, mivel hatékonyan semlegesíti a kellemetlen szagokat. Ezenkívül antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai révén bőrápoló készítményekben is helyet kap, amelyek célja a bőr tisztítása, megnyugtatása és regenerálása. A múltban, és bizonyos esetekben napjainkban is, alkalmazzák sebkezelő kenőcsökben, mivel hozzájárulhat a szövetek gyógyulásához és a gyulladások csökkentéséhez.
Kísérleti alapon, vagy mint kiegészítő terápiát, egyre inkább kutatják a méregtelenítésre, antioxidáns hatásokra és akár rákellenes tulajdonságokra tett hatásait. Például a kemoterápia során fellépő mellékhatások enyhítésére is alkalmazzák. Ezen kívül, állati takarmányokhoz is hozzáadják, hogy támogassák az állatok emésztését és javítsák általános egészségi állapotukat.
A klorofill ipari mennyiségű kinyerése jellemzően zöld növényi anyagokból történik. A leggyakoribb források egyike a lucerna a magas klorofilltartalma és könnyű hozzáférhetősége miatt. A Spirulina és Chlorella édesvízi algák is rendkívül gazdagok klorofillban, és népszerű forrásai a koncentrált klorofill-kivonatoknak, különösen az étrend-kiegészítő iparban. A búzafű, árpa fű és más hasonló növények is felhasználhatók alapanyagként. Bár kisebb arányban, de a spenót és más levélzöldségek is tartalmaznak klorofillt, és a feldolgozás melléktermékeként is kinyerhető belőlük. Illetve a hajdinát is gyakran termesztik a klorofill kinyerése céljából. A klorofill zsíroldékony, ezért a kinyerési eljárásokhoz elsőként a friss növényi anyagot betakarítják, tisztítják és aprítják.
A következő lépés az oldószeres extrakció, amely során a növényi anyagokból a klorofillt szerves oldószerek, mint például aceton, etanol vagy hexán segítségével vonják ki. E módszer révén az oldószer hatékonyan kioldja a klorofillt, amely az extrakciós folyamat során a növényi törmelékekből kerül izolálásra. Az eljárás után az oldatot szűrés alá vetik, hogy eltávolítsák a nem kívánt növényi részecskéket. További tisztítási lépések is következhetnek, ezek célja a szennyeződések minimálisra csökkentése. Az oldószert ezután elpárologtatják, így végül egy tiszta, koncentrált klorofillolajat vagy pasztát nyernek. Amennyiben vízoldható klorofillint szeretnének előállítani, a klorofillt lúgos réz-szulfáttal kezelik. Ez a folyamat a klorofill molekulájának középpontjában levő magnéziumot rézre cseréli, ezzel vízoldhatóvá, stabilabbá és élénkebb zöld színűvé téve azt.
Bár a klorofill emberi szervezetre gyakorolt hatásai még kutatás tárgyát képezik, számos előnyt tulajdonítanak neki. A klorofill erős antioxidáns, amely segíthet semlegesíteni a szabadgyököket a szervezetben. Ezáltal hozzájárulhat a sejtek védelméhez az oxidatív stressz okozta károsodástól, ami számos krónikus betegség (pl. rák, szívbetegségek, öregedés) kialakulásához hozzájárulhat. Egyes elméletek szerint a klorofill segíthet megkötni a méreganyagokat és nehézfémeket (pl. higany), elősegítve azok kiürülését a szervezetből. Kutatások folynak aflatoxin-expozíció (penészgomba által termelt méreganyag) elleni védőhatásáról is.
A klorofill molekuláris struktúrája figyelemre méltó párhuzamot mutat a hemoglobinéval, amely a vörösvértestek oxigénszállító összetevője. A lényegi eltérés abban rejlik, hogy míg a hemoglobin középpontjában a vas áll, addig a klorofill központi ionja magnéziumot tartalmaz. E hasonlóság inspirálta azt az elképzelést, hogy a klorofill esetleg hozzájárulhat a vérképzéshez és az oxigén szállításához, ám ennek bizonyítására még sok további humán kutatásra van szükség. Az ipari alkalmazásokat is figyelembe véve, a klorofill szerepet játszhat a nemkívánatos testszag és szájszag csökkentésében. E jótékony hatás valószínűleg a baktériumok szaporodásának visszaszorításával és a szagmolekulák megkötésével magyarázható. Habár a klorofill számos ígéretes egészségügyi előnnyel bír, fontos hangsúlyozni, hogy a legtöbb kutatás még kezdeti fázisban van, és sok esetben laboratóriumi körülmények között vagy állatkísérletek során zajlott.