A Pécsi Tudományegyetem és a Varga Pincészet együttműködésével olyan innovatív szőlőfajtákat hoztak létre, amelyek ellenállnak a gombabetegségeknek, ezzel is hozzájárulva a fenntartható szőlészet és borászat fejlődéséhez.


A projekt révén létrejött egy olyan szőlőültetvény a Balaton-felvidéken, amely ellenáll a legelterjedtebb betegségeknek, így hozzájárul a szőlőfajták helyi alkalmazkodásának és termesztési értékeinek megértéséhez – olvasható a közleményben. A klímaváltozás következtében egyre fokozódó kihívást jelent a szőlőültetvények védelme a kórokozókkal és kártevőkkel szemben, ami a klasszikus szőlőfajták esetében jelentős költségeket és vegyszerhasználatot igényel. Ezzel szemben az új, rezisztens szőlőfajták a csökkentett növényvédelmi igények és megfelelő termesztési technológiák mellett nagyobb biztonsággal termeszthetők – tették hozzá a szakértők.

Kiemelték, hogy a szőlőfajták termesztéstechnológiájával a kijuttatott növényvédőszerek mennyisége 80-90 százalékkal csökkent, aminek köszönhetően az erőgépek okozta jelentős üzemanyag-felhasználás és károsanyag-kibocsátás is mérsékelhető. Csiszkó Gábor, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a szőlőfajtáknak a peronoszpóra és a lisztharmat ellen van különböző szintű rezisztenciájuk. A közleményben kitértek arra is, hogy elérhető lesz a három szőlőfajta kutatási eredményeken alapuló termesztés- és borászati technológiájának leírása. Ez a gazdáknak segíthet megteremteni a kívánt borstílust, borkategóriát, a közép- és nagyüzemi szőlészetek, borászatok a kiválasztott borstílushoz vezető lépésekről kaphatnak információt.

A projekt célja a kiöregedett ültetvények helyén olyan piaci alapú, fenntartható fejlődést támogató fajtaszerkezet kialakítása volt, amely nemcsak hazánkban, hanem külföldön is alkalmazható technológiákat kínál. Ez hozzájárul Magyarország nemzetközi elismertségének növeléséhez a szőlészet és borászat területén - áll a közleményben. A projekt záróeseményén számos újdonságot mutattak be, többek között egy új Irsai Olivér fehér bort, a Jázmin fehér bort, egy Pinot Noir rozét és egy Merlot vörösbort. Ezek a fejlesztések nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is figyelemre méltó újításoknak számítanak.

Related posts