Fedezd fel az új jelentést: egy váratlan felfedezés látott napvilágot a gombák európai világában - Agro Napló.


Az Európai Unióban az utóbbi időszakban drámai mértékben nőtt a termesztett gomba mennyisége, és mostanra ez a szám elérte az évi egymillió tonnát. Magyarország is egyre nagyobb részesedést képvisel ebben a növekedésben, hiszen csiperkegombából már 28 ezer tonnát termelnek évente. Bár ez a tendencia rendkívül biztató, és a gombák egyre inkább helyet kapnak a mindennapi táplálkozásban, nem szabad figyelmen kívül hagyni a kockázatokat sem. 2024 harmadik negyedévében a mérgezések száma drámai módon, tízszeresére nőtt, ezért érdemes körültekintően választani a fogyasztott gombafajtákat.

Az Eurostat legfrissebb statisztikái szerint az Európai Unió gombatermesztése folyamatosan bővül, és már meghaladta az 1 millió tonnát az utóbbi évek során. E területen Lengyelország és Hollandia kiemelkedő szereplőkké váltak, hiszen mindkét ország kétszázezer tonnát meghaladó mennyiségeket produkál. A 2024-es évre nézve azonban Németországban csökkenés tapasztalható, ahol a legnagyobb mértékben importálják a gombát az EU-n belül. Ezen kívül, a csiperkegomba nettó termelői ára is csökkent: 2025 februárjára 2,85 euróról 2,53 euróra esett vissza az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az Európai Gombatermesztők Szövetsége 2023-ban egy gombafogyasztást ösztönző kampányt is indított, amihez kilenc ország csatlakozott. A szakértők szerint kötelező felhívni a fogyasztók figyelmét a gomba előnyeire, hiszen megfizethető, egészséges, egész évben elérhető, ráadásul termesztése fenntartható.

A gazdasági színtéren az európai iparág több mint 40 ezer dolgozót alkalmaz. Azonban a gyártók aggodalmuknak adtak hangot, különösen a termelési költségek terén. Az emelkedő minimálbérek és az energiaköltségek ugyanis komoly hatással vannak a profitabilitásra.

A szakértők becslései alapján Magyarországon évente körülbelül 28 ezer tonna csiperkegomba terem, míg a laskagomba termelése 2,8 ezer tonnára rúg. E két gombafaj tehát egyértelműen dominál az ország gombatermesztési ágazatában. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az utóbbi években a csiperkegomba külkereskedelmi egyenlege kedvező képet mutatott, ami további előnyöket hozott a magyar gazdaságnak.

Ahogyan az Agrárszektor korábbi cikkében is említettük, a termesztők számára a vírusok, baktériumok és penészgombák által okozott fertőző betegségek komoly kihívások elé állítanak. Ezek a kórokozók nemcsak közvetlenül, hanem közvetve is hatással vannak a termés mennyiségére és minőségére egyaránt. Az ellenük alkalmazható, engedélyezett kémiai védekezési lehetőségek köre egyre szűkül, ráadásul a fogyasztók részéről folyamatosan nő az igény a vegyszerektől mentes, biológiai módszerekkel előállított termékek iránt.

Rendkívül egészséges a gomba és könnyen beilleszthető a hétköznapi fogyasztásba, azonban érdemes figyelni, ugyanis tavaly a harmadik negyedévben a gombamérgezések aránya az átlagoshoz képest tízszeresére nőtt. A legtöbb mérgezési esetet okozó két faj a nagy döggomba és a világító tölcsérgomba. A galócák közül is szinte minden faj megtalálható: a gyilkos galóca, a légyölő galóca, a párducgalóca, a citromgalóca, de más mérgező nemzetségek fajai is nagy számban fordulnak elő a hazai erdőkben.

Related posts